Saturday, June 13, 2009

Selatan Thailand Berdarah lagi

Selatan Thailand berdarah lagi. 11 nyawa menjadi korban. Sekali lagi masjid menjadi saksi mandi darah selepas peristiwa masjid Krisek. Kejam! Sudah bosan. Apakah kekejaman ini akan mendapat pembelaan? Atau hanya dibiarkan berlalu oleh angin. Atau dilupakan oleh umat sebagaimana mereka lupa sejarah Pattani yang jauh ditinggalkan di zaman Langkasuka?

Sejarah Langkasuka dan Patani

Nama Langkasuka telah luput dalam lipatan sejarah. Ia didakwa diasaskan seawal abad pertama masihi. Namun, tiada bukti yang jelas mengenainya. Ia hanya bersandarkan catatan saudagar China yang sampai di sana pada kurun ke-3 dan dia mendakwa bahawa kerajaan Langkasuka sudah lama wujud. Sir John Braddle menegaskan bahwa kawasan timur Langkasuka meliputi daerah pantai timur Semenanjung, mulai dari Senggora(Songkhla), Patani, Kelantan sampai ke Terengganu, termasuk juga kawasan sebelah utara negeri Kedah (M. Dahlan Mansoer, 1979).Langkasuka berubah kepada Patani selepas Sultan pertamanya, Phaya Tu Nakpa memeluk Islam dan menukar nama kepada Sultan Ismail Syah. Patani yang berarti "Pantai Ini". Kerana beliau secara kebetulan menemui suatu tempat yang indah dan ideal untuk dijadikan negeri di tepi pantai. Riwayat lain mengatakan Patani berasal dari kata "Pak Tani" iaitu pemilik pondok (seorang petani garam) ditepi pantai yang ditemui oleh Raja ketika beliau mencari lokasi negeri baru. (Ibrahim Shukri, tanpa tahun). Malangnya ada anasir yang sengaja mencicirkan ia daripada peta nusantara.

Tanah ini pernah gemilang di bawah pemerintahan 5 sultan dan 4 ratu yang berakhir dengan pemerintahan Ratu Kuning. Patani pada zaman Ratu-ratu sangat makmur dan kaya. Kekuasaannya meluas hingga ke Kelantan dan Terengganu sehingga terkenal dengan sebutan Negeri Patani Besar. Kecuali Johor, tidak ada negeri lain di kawasan timur Semenanjung Melayu yang memiliki kemakmuran dan kekuatan sehebat Patani kala itu. Kekuatan negeri Patani tergambar dari kemampuannya mematahkan empat kali serangan kerajaan Siam pada 1603, 1632, 1634 dan 1638. Patani memiliki 3 buah meriam besar yang sangat masyhur yaitu Seri Negara, Seri Patani dan Mahalela. Mampu mengerahkan 180.000 pasukan siap tempur dan diperkuat oleh sebuah benteng yang tak kalah terkenalnya yakni Benteng Raja Biru.

Detik Hitam Patani

Detik hitam rakyat Patani bermula pada tahun 1785 apabila mereka ditakluk Siam setelah 3 serangan Siam sebelumnya yang gagal. Pada serangan kali keempat, Patani kalah kerana telah dikhianati oleh Chang Tong. Dia dihantar oleh tentera Siam kononnya untuk belajar di Patani. Dia berpura-pura masuk Islam dan berkhidmat dengan tentera Patani. Ketika Siam menyerang Patani, dia membantu tentera Siam. Maka ranaplah Kerajaan Melayu Patani Besar. Begitulah bahana racun yang disuntik secara senyap ke tubuh Patani. Akhirnya lumpuh hingga kini.

Beberapa siri pemberontakan telah dilancarkan untuk membebaskan Patani namun gagal. Ekoran daripada itu, Kerajaan Siam telah menangkap beberapa orang Patani dan dijadikan banduan. Mereka dikenakan seksaan yang kejam seperti dicucuk betis dengan rotan untuk mengelakkan mereka melarikan diri. Banduan-banduan ini diangkut secara 'pukal' ke Bangkok. Ada dalam kalangan mereka sanggup terjun ke Laut kerana tidak sanggup menahan seksaan sehingga ada sungai di Bangkok dinamakan Seang Sead(Sungai Derita). Sungai ini digali oleh orang Melayu Patani tanpa sebarang alatan, tetapi hanya menggunakan jari-jemari sahaja. Mereka dipukul di bahagian belakang sekiranya berhenti. Mana mungkin Patani lupa akan semua ini. Kekejaman itu masih berterusan hingga kini.

Masih ingat peristiwa Masjid Krisek? Masjid yang di bina pada zaman Sultan Muzaffar Shah 400 tahun lampau telah merakam peristiwa berdarah pada April 2004. Apabila askar-askar Siam datang mengepung masjid itu yang dijadikan tempat perlindungan seramai 32 orang anggota pemisah. Chawalet Lin Cha Yu, Timbalan Perdana Menteri yang mengawal keselamatan di selatan Thailand mengarahkan tenteranya supaya memberi makanan dan minuman kepada mereka yang berada di dalam masjid itu, tetapi arahan dibangkang. Mereka yang berada di dalam masjid itu ditembak melalui bumbungnya.

Hanya tinggal Nostalgia

Bagi sebahagian umat, Patani mungkin hanya sebuah nostalgia negeri Melayu. Orang-orang yang memperhatikan peta Asia Tenggara sekarang akan mengetahui bahawa sebuah negeri Islam yang dulu berjaya kini telah hilang dan tinggal kenangan.Berbeda dengan nasib negara lain seperti Bosnia, Kashmir, Chechnya atau Palestin yang tak pernah sepi dari pemberitaan. Patani ditakdirkan telah menjadi sebuah negeri yang dilupakan orang, sepi dan tidak naik panggung. Namanya hanya terdapat pada peta dan dokumen lama saja. Demikian juga dengan orang Patani, hilang dan tak dikenal. Hanya mutakhir ini sahaja Patani Besar mendapat perhatian media atas kekejaman Kerajaan Thailand terhadap mereka. Biarpun dunia tidak mampu membayar air mata mereka, biarpun dunia tidak mampu membayar titis darah mereka, tetapi dunia berhak tahu penderitaan mereka. Kebenaran perlu disebarkan dengan apa jua kaifiat. Renungkan sahabat-sahabat. Kita di Malaysia masih punya waktu untuk bersuka-ria, bergelak ketawa mahupun menangis duka. Kita masih punya waktu untuk makan, tidur, bercengkerama, beribadat mahupun bermaksiat dengan aman. Sedang mereka di medan sana, setiap saat berada di ambang kematian. Hampir setiap hari ibu bapa kehilangan anak, anak kehilangan bapa dan isteri kehilangan suami tanpa sebarang kesan didakwa diculik oleh askar kerajaan. Sudah kering air mata mereka untuk menangisi mereka yang pergi sedang kita masih punya air mata untuk menangisi kisah percintaan yang sia-sia dan dimurkai Allah. Di benak mereka hanyalah perjuangan setiap detik. Lalu di mana kita sahabat-sahabat? Sedang Nabi S.A.W pernah bersabda:

"Sesiapa yang berpagi-pagian dan tidak mengambil tahu tentang saudara-saudaranya, dia bukanlah dari kalangan umatku."

Justeru, marilah sama-sama kita membina biduk yang ampuh dengan kemudi Islam yang kukuh menuju ke Pulau Bahagia di akhirat sana. Jangan di tengah lautan, biduk patah kemudi lalu hanyut terdampar di Pulau Sepi. Andai hanyut, berdoalah agar ada kapal ke Pulau Bahagia lalu untuk mengambilmu. Sungguh masih banyak kapal yang penumpangnya sentiasa teringatkanmu dan memikirkanmu penuh pengharapan. Itulah keluarga, saudara-mara dan sahabat sejati. Jangan terus terdampar di situ kerana keegoanmu. Kerana hidup itu sebuah cerita yang sepanjang pelayarannya punya harga. Lalu pungutlah segala yang bernilai dan jadikan pakaian untuk bertemu Allah. Kita sudah tiada masa untuk berlabuh di Pulau Sepi atau Pulau Kecewa. Kerana musuh sentiasa cuba mencari jalan membocorkan biduk agar karam di Lautan Dosa. Renungkanlah.

Rujukan:

1. Sejarah Perjuangan Melayu Patani 1785-1954, Nik Anuar Nik Mahmud, UKM 1999
2. tamansejarah.blogspot.com
3. Utusan Online
4. NST Archive
5. Wikipedia
6. Ustaz A. Ubaidillah Alias, Guru Maahad Tahfiz Sains TumpatDigg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

4 comments: on "Selatan Thailand Berdarah lagi"

nifi a.k.a beliamuda said...

Sedih Di Masjid Kampong Ai-Payea Daerah Jok-Ai-Rong

Pada pokcik-pokcik.

Pada mokcik-mokcik.

Pada adik-adik.

Pada pemuda-pemuda dan pemudi-pemudi.

Lihatlah darah-darah yang mengalir di Masjid Allah SWT di kampong ai-payea itu. Terjadi apa itu?, Terjadi apa itu? Lihatlah darah-darah itu, dalam masjid meninggal 10 orang dan sakit 13 orang, dan meninggal dirumah sakit pula 1 orang, meninggal semua 11 orang. Tangan la’natullah mana membuat macam itu?

Pada pokcik-pokcik

Pada mokcik-mokcik

Pada adik-adik

Pada pemuda-pemuda dan pemudi-pemudi,

Lihat lah bekas-bekas darah itu, apa sebab nya semua ini bolih jadi? Ingatlah yang sudah terjadi pada tuan haji sulong kita dulu, kena bunuh tak ada kasihan, jasadnya dibuang dalam laut songgora, tak ada batu nisan untuk nya, tak ada tanah kubur untuk nya.

Lihat lah mayat itu, apa salah dia duduk dalam masjid, sapa hati nya orang menembak dalam masjid Allah SWT. Macam binatang orang tembak kita. Sejarah sudah 5 tahun jadi di masjid kita krisek, dan juga jadi di takbai.

Apakah kita nak duduk diam,jadi orang takut dibumi kita sendiri dan di rumah kita sendiri? Oh, budak-budak muda dan budak-budak mudi! Janganlah kita kena tipu dengan seyum manis orang-orang yang tak sembahyang 5 waktu sehari semalam, jangan la kita percaya pada orang-orang yang mahu makan tidak ucap dengan nama Allah SWT.

Sedih kita semua lihat darah ada dalam masjid, mari kita semua catat dalam hati, masjid kampong ai-payea jadi bukti kejam Siam buat pada kita. Dimana saja pun, orang yang mengaku darah melayu Fathani, yang membaca pada kertas ini, azam kan diri masing-masing, darah di Masjid ai-payea adalah darah saudara-saudara kita sendiri, kita semua kena balas pada saudara-saudara kita, walau sekecil-kecil balas!, kita kena balas, darah melayu bukan harga bolih jual beli, mudah-mudah Allah beri tabah pada keluarga-keluarga yang meninggal dan keluarga-keluarga yang sakit.

Pemuda Fathani

—————–

*Tulisan ini adalah tulisan asal Pemuda Fathani/Selatan Thai kepada rakyat Malaysia

FaReAsT AL-MuHAnDIsU said...

terjemahan:

ai-payea=air tempayan

kawasan tersebut hanyalah 50 km drp sempadan Thailand-Kelantan... itu yg agak mengerikan... kebanyakan peristiwa ngeri di sana berlaku amat hampir dgn kelantan seperti peristiwa Tak Bai... bom di Golok dan terbaru, inilah... hmmm... seolah-olah ada konspirasi

nur akmal said...

semoga Allah sentiasa membantu orang-orang yang berjihad di jalannya... amin...
hanya doa mampu dikirimkan....

.::: norhasmahsalleh:::. said...

ooo..
bahaya2..
da dekat ngan msia.. =(

Post a Comment